Tartrul, depozit dur si mineralizat, odata format, devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Acesta poate fi indepartat prin profilaxia periodica, de 2 ori pe an, sau prin curatarea profunda a radacinilor dintilor sub anestezie locala.
In stadiul initial al bolii parodontale sunt afectate doar gingiile. Gingivita poate fi identificata de catre fiecare pacient prin inflamarea gingiilor, inrosirea acestora si sangerarile frecvente la periaj sau chiar spontane. Osul nu este inca afectat.
Tratamentul local al gingivitei presupune realizarea profilaxiei profesionale (detartraj, airflow, periaj profesional) insotita de o igiena orala zilnica adecvata: utilizarea tehnicilor corecte de periaj, folosirea atei dentare si a periutei interdentare, utilizarea dusului bucal, folosirea apei de gura etc.
In cazul in care gingivita nu este tinuta sub control, placa bacteriana si produsii sai toxici inving sistemul de aparare local si duc la afectarea integritatii osului. Acesta reprezinta un stadiu mai avansat al bolii parodontale care favorizeaza aparitia pungilor parodontale in jurul radacinilor dintilor. Lasate netratate, pot duce chiar la pierderea dintilor si extinderea afectiunii la nivel cardiac.