Dinții permanenti
Dinții permanenți erup între 6 și 12 ani înlocuind treptat dinții temporari ( de lapte). Ordinea de apariție a dinților permanenți diferă la arcada supeioară față de cea inferioară și este următoarea:
La arcada inferioară:
- Molarii primi : 6 ani
- Incisivii centrali : 6-7 ani
- Incisivii laterali : 7-8 ani
- Caninii : 9 ani
- Premolarii primi : 10-11 ani
- Premolarii secunzi : 11-12 ani
- Molarii secunzi : 12 ani
La arcada inferioară:
- Molarii primi : 6 ani
- Incisivii centrali: 7-8 ani
- Incisivii laterali : 8 ani
- Caninii : 11-12 ani
- Premolarii primi : 9 ani
- Premolarii secunzi : 10-11 ani
- Molarii secunzi : 12 ani
Astfel, dentația este formula dentară constatată în momentul examinării pacientului și poate să fie:
- temporară : 6 luni-6 ani
- mixtă : 6 ani- 12 ani
- permanentă : după 12 ani
De ce este important să tratăm dinții de lapte?
Dinții de lapte au un rol important în ghidarea și apariția corectă pe arcadele dentare a dinților permanenți, influențează dezvoltarea vorbirii, a oaselor maxilare și permit o masticație și hrănire adecvată a copilului. Din cauza obiceiurilor alimentare nesănatoase, a unei igiene necorespunzătoare sau absente, acești dinți ajung să fie afectați de leziuni specifice dintre care cea mai frecventă este caria dentară. De aceea realizarea la timp a tratamentului dinților temporari este de maximă importanță pentru a prevenii complicațiile ce rezultă din afectarea și netratarea dinților temporari.
Pentru menținerea integrității dinților temporari sunt necesare controale periodice, prima vizită la cabinetul stomatologic fiind recomandată odată cu apariția primului dinte. Cu această ocazie se pot depista la timp unele anomalii ale aparatului dento-maxilar și, totodată, se pot da sfaturi privind modul de realizare al igienei orale.
Cum putem preveni apariția cariilor la copii?/ Ce este sigilarea dentară?
În jurul vârstei de 6 ani copiii încep să piardă dințișorii temporari, care sunt înlocuiți de cei permanenți. Primul dinte permanent care erupe este măseluța de 6 ani ( primul molar permanent). Acest dințisor erupe în spatele ultimului dinte de lapte și adesea părinții trec cu vederea ceea ce se întâmplă în spatele ultimului molar de lapte mai ales atunci când nu există simptome de erupție dentară (durere, gingie inflamată etc.) cum se întâmplă în cazul dinților temporari.
Măseaua de 6 ani are un rol bine definit încă de la apariţie deoarece în funcţie de aceasta se vor alinia şi restul dinţilor permanenţi pe arcadele dentare. Apariția cariei pe acești dințișori poate fi prevenită prin sigilarea suprafeţelor de masticaţie. Chiar dacă te-ai îngrijit mereu de igiena dentară a micuțului tău și curățarea dințișorilor face parte din ritualul său zilnic, există locuri în care periuța de dinți nu are acces și unde posibilitatea apariției cariilor este foarte mare. În acest caz, procedura de sigilare este soluția optimă de prevenire, având un rol foarte mare în dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Cel mai important aspect este acela că sigilarea dentară se poate face numai pe un dinte perfect sănătos. De aceea este important ca imediat cum părintele observă că molarul de 6 ani a erupt, să se prezinte cu copilul la medicul dentist.
Sigilarea dentară
Sigilarea este o metodă simplă şi rapidă, care ajută în proporţie de 90% la reducerea apariţiei cariei dentare, folosindu-se materialele fluide care pătrund uşor în şanţurile şi fosetele dentare și presupune 3 etape importante:
Etapa 1
Periajul profesional și dezinfectarea suprafeței
Este prima etapă și cea care oferă siguranța tratamentului deoarece în lipsa curățării dințișorilor cu soluții profesionale, bacteriile din salivă pot limita efectele sigilării.
Etapa 2
Aplicarea unui gel cu consistență fluidă
Acest gel are în concentrația sa acid fosforic și este aplicat pe suprafața dintelui cu ajutorul unei pensule, a unui burete sau a unui aplicator, se lasă să acționeze aproximativ 30 de secunde, după care zona este curățată prin spălare abundentă cu apă.
Etapa 3
Sigilarea
Această etapă reprezintă sigilarea propriu-zisă și presupune aplicarea sigilantului pe întreaga suprafață a dintelui și apoi fixarea acestuia cu ajutorul unei lămpi fotopolimerizabile. Dacă este realizată corect, în condiții de izolare riguroasă a dintelui , procedura poate rezista o perioadă îndelungată de timp. Factori precum igiena dentară, tipul de alimentație, frecvența controalelor stomatologice influențează longevitatea sigilării. De aceea este important ca o dată la 6 luni copilul să vină la un control de rutină, moment în care se va verifica şi integritatea sigilărilor realizate.
Ce este trauma dentară și cum o tratăm?
Aproximativ 30% din copii suferă la un moment dat diverse traumatisme dentare. Cele mai frecvente traume dentare au loc la vârsta de 1- 2 ani odată cu învățarea mersului sau datorită căzăturilor din pat, cărucior etc. De asemenea, traumatismele dentare apar frecvent și la vârsta de 7-9 ani când copii sunt adesea implicați în accidente de joacă, de sport sau în diverse altercații. Regiunea incisivă, în special cea superioară, este cea mai frecvent expusă.
Traumatismele dentoalveolare pot fi clasificate în :
- Contuzii – apar în urma unor traumatisme de intensitate scazută
- Luxații- o formă gravă de traumatism deoarece pot afecta vitalitatea dintelui sau pot duce chiar la pierderea dintelui
- Fractura – poate fi coronară, radiculară sau corono-radiculară.
Tratamentul prompt și rapid este decisiv pentru sănătatea pe termen lung a dintelui. Acordarea unui tratament de urgență în primele 30 de minute de la accident poate fi decisivă în păstrarea sau pierderea dintelui.
În situația în care dintele a fost avulsionat (expulzat) complet din gura este important să fie recuperat și ținut în lapte sau într-o soluție salină fără a fi în prealabil curățat sau șters. Medicul specialist îl va curăța și replanta în cel mai scurt timp posibil!
În cazul în care dintele nu poate fi replantat, în funcție de vârsta copilului, se pot aplica menținătoare de spațiu fixe sau mobile pentru a menține funcționalitatea și estetica aracdelor dentare.
Astfel, la clinica Medicalcor, se umărește dezvoltarea unei relații de încredere și a unei atitudini pozitive a copilului fața de medicul dentist, cabinetul stomatologic și tratamentele care sunt necesar a fi efectuate astfel încât micul pacient să perceapă vizita la medicul dentist ca pe o experiență plăcută și prietenoasă.